PI de Berg (Koepel) Arnhem

Terug naar projecten: <<

 

Omschrijving van de koepelgevangenis
De koepelgevangenis ‘De Berg’ in Arnhem is een van de drie koepelgevangenissen in Nederland; de andere twee bevinden zich in Breda en Haarlem. De koepelgevangenis ligt in de woonwijk Lombok tussen het spoor en de rivier de Rijn en is van alle kanten goed zichtbaar en herkenbaar.

Ligging van het complex
Het complex bestaat uit verschillende bouwdelen. De oorspronkelijke gevangenis (de bouwdelen A t/m E, de bouwdelen J en G en de ringmuur) is in de periode 1882-1883 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar, de ingenieur-architect voor de Gevangenis- en Rechtsgebouwen’. Deze oorspronkelijke delen van complex zijn gemeentelijk monument. De bouwdelen A t/m E en de ringmuur zijn rijksmonument.

Bouwdelen van het complex
Het koepelgebouw is gebouwd volgens het panopticonprincipe (panopticon is Grieks voor alziend) dat in 1791 door de Brit Jeremy Bentham is bedacht. Vanuit het midden van het cirkelvormige koepelcomplex konden de bewakers de gevangenen in de rondom gelegen cellenblokken bekijken. De gevangenen moesten zich constant in de gaten gehouden weten.

De koepel heeft een diameter van 63 meter, vier bouwlagen met ieder vijftig cellen en een zolderverdieping. De hoogte bedraagt ca. 38 meter.

Voxx heeft in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf een NEN 2580 meting gedaan voor alle gebouwen.

Totaal BVO 16928 m2

 

Terug naar projecten: <<